Thursday, February 28, 2013

[Essai] Mangpaat Tutuwuhan

MANGPAAT TUTUWUHAN

Di jaman ieu, globalisasi geus berkembang pesat jeung ngakibatkeun dampak nu loba, aya nu positip jeung aya negatipna. Salah sahiji dampak negatipna nyaeta berkurangna jumlah pohon-pohon jeung tutuwuhan. Lahan keur pepohonan jeung tutuwuhan jadi saeutik sabab lahan eta dijadikeun lahan pamukiman jeung perindustrian. Padahal, pohon jeung tutuwuhan ngabogaan loba mangpaat keur urang.
Hampir kabeh bagian tina tutuwuhan boga mangpaat. Akar bisa digunakeun keur dijadikeun ubar, contona jahe jeung kencur, jeung bisa digunakeun keur bahan makanan, siga ketela, kentang jeung wortel. Daun bisa dimangpaatkeun keur ubar, siga daun pepaya jeung daun jambu biji. Salain eta, daun bisa dijadikeun bahan makanan, contona daun bayam jeung kangkung.
Batang tutuwuhan bisa digunakeun jadi bahan bangunan contona batang jati jeung batang mahoni. Kembang tutuwuhan bisa digunakeun keur hiasan, contona kembang mawar. Mangpaat lainna nyaeta dijadikeun bahan inuman, contona kembang rosella keur dijadikeun ci enteh. Bubuahan tina pohon bisa urang dahar contona buah mangga, stroberi, jeruk, jsb. Namung nu pang pentingna tina mangpaat tutuwuhan nyaeta ngahasilkeun oksigen sebagai hasil tina proses fotosintesis, sahingga urang bisa ngahirup udara segar.
Globalisasi memang teu bisa urang hindari, pambangunan memang kudu urang laksanakeun, namung kaberadaan tutuwuhan nu berkurang unggal poe oge kudu urang perhatikeun, sabab tutuwuhan mangrupakeun salah sahiji aset berharga nu aya saat ieu.



Vina Fasya Kartamanah
XII IPA 2

No comments:

Post a Comment